Kaj so trajnice

Nekaj o trajnicah

Vrtnarski pojem trajnice marsikomu ni čisto jasen. Zato bo prav, če ponovno pojasnimo, kakšne vrste rastlin spadajo v to skupino.

Trajnice so po definiciji zelnate rastline, ki prezimijo na prostem in živijo vsaj tri leta na istem mestu. Med njimi so seveda večinoma takšne, katerih življenska doba ni omejena. V to skupino rastlin torej ne sodijo enoletnice in dvoletnice, kakor tudi ne drevnina (drevesa, grmovje in olesenele plezalke), sobne in klasične balkonske rastline.

Trajnice so v vrtu zelo uporabne rastline. Ljudje jih imajo radi predvsem zaradi njihove trpežnosti, lepote cvetja in raznolikosti oblik in barv listja. Na vrtni gredi, v skalnjaku in drugod jih je vsako leto več in vse lepše so, če jim zagotavljamo vsaj osnovne pogoje za življenje. Prav za vsak kotiček vrta se gotovo najde kaka trajnica, ki bo razveseljevala ljubiteljskega ali profesionalnega vrtnarja vsako leto znova.

Oglejte si tudi lepe primere zasaditev, kjer so uporabljene trajnice http://trajnice.com/primeri-zasaditev-gredic.html in našo domačo stran, kjer so predstavljene osnovne skupine http://trajnice.com/kajsotrajnice.htm