top

Logotip vrtnarije Trajnice Golob - Klančič
Najbogatejša izbira sadik trpežnih trajnic v Sloveniji.

111

Vse sadike so vzgojene v naši vrtnariji, v navadni vrtni zemlji in ne v šotnem substratu. Na prostem so tudi pozimi. So res vzgojene pri nas?
Domov - Brezplačne zasaditvene skice - Darilni bon- Članki - Kaj so trajnice - Uporabnost - Ekskurzije - Predavanja - Delavnice - Povezave - Slike vrtnarije - O vrtnariji - Kontakti


Podarite darilni bonOb posebnih priložnostih podarite darilni bon za trajnice.

Vrtnarija trajnice Golob-Klančič

Obišcite našo spletno trgovino z neverjetno bogato ponudbo.

NOVA
spletna
trgovina


Cenik-katalog 2017:
- okrasne trajnice
- medovite trajnice
- avtohtone, divje rastline
- trave
- praproti
- močvirske in vodne
- dišavnice, zdravilne
- večje rastline za takojšnji učinek

Prodajni pogoji

Cenik-katalog 2017
(pdf)


Cenik-katalog 2017 v Excelovi tabeli

Začel se je
Zaključil se je
fotografski natečaj


E-mail: trajnice@trajnice.com

Tel.: 031 818 010
ali 05 307 88 10
Fax: 05 333 04 75

Delovni čas

Zemljevid:
Vitovlje 18
5261 Šempas

GPS:
DD (decimal degrees):
Lat.: 45.938778
Long.: 13.762821
DMS (degrees, minutes, secondes):
N: 45°56'19,6''
E: 13°45'46,157''

.

nazaj

DELO V PREMOKRI ZEMLJI:

Vsako vrtno opravilo mora biti opravljeno o pravem času, sicer lahko naredimo več škode, kot koristi.  Zelo moderno je gledati na luno, vendar mislim, da je še bolj pomembno spremljati temperaturo zraka in zemlje, zlasti pa pazimo, da zemlje ne obdelujemo, ko je premokra.

Spomladi bi radi naredili vse hkrati. Veliko je dela, mi pa imamo malo časa, pravzaprav nam za delo na vrtu časa vedno zmanjkuje. Vsaj tistim, ki imajo vrt radi, ki pri delu uživajo  in ki radi spremljajo rast svojih vrtnih ljubljenk, pa naj bodo to drevesa in grmovnice, trajnice ali enoletnice, zelenjadnice ali dišavnice, skoraj vedno pa vsakega nekaj. Posebno v nerodni situaciji so tisti, ki so zelo zaposleni in pogosto zdoma, radi pa bi vse naredili najboljše in morda celo ob najbolj primerni luni.

Najteže je izbrati primeren čas za obdelavo težkih glinastih tal. Ko so presuha razpokajo (kot je vidno na tej sliki) in postanejo trda in neprimerna za obdelavo. Ko so premokra, pa so mazava in spet jih ne moremo obdelovati.

Najteže je izbrati primeren čas za obdelavo težkih glinastih tal. Ko so presuha razpokajo (kot je vidno na tej sliki) in postanejo trda in neprimerna za obdelavo. Ko so premokra,  pa so mazava in spet jih ne moremo obdelovati.

Vse lepo in prav. Veliko napak delamo in na njih se učimo. Marsikdaj pa smo premalo pozorni na najosnovnejše pravilo, da z vrtnim orodjem ne šarimo po zemlji, kadar je ta premokra. Že hoja po njej pusti dolgoročne negativne posledice, da o drugih posegih v premokro zemljo ne govorimo. Mokra zemlja ni rahla, pač pa mazava. Zato se oprijemlje nog in orodja in mimogrede ji uničimo tako dragoceno rahlo grudičasto strukturo.  Prekopavati ali rahljati pa jo je na srečo tudi sicer zelo težko, kadar je premokra in zato ni velike nevarnosti, da bi kdo to počel. Večja nevarnost pa je, da bomo preveč gledali na luno in premalo na primerno vlažnost tal, kadar se lotevamo sajenja. Če je že nujno, da nekaj posadimo v premokro zemljo, potem moramo to početi tako, da zemljo z orodjem ali rokami čim manj stiskamo in tako povzročeno škodo zmanjšamo, kolikor je pač možno. Izogibamo se tudi hoji po razmočeni zemlji. Celo košnja trave ni priporočljiva, kadar je po močnem deževju zemlja prepojena z vodo.

Kadar se pripravljamo na sajenje grede trajnic, je dobro zemljo prerahljati in pognojiti, kadar je zemlja primerno vlažna. Manj škode naredimo z obdelavo presuhih, kot pa premokrih tal. Če je zemlja presuha, ne bo nič narobe, če opravimo pripravljalna dela za saditve. Le težave bomo imeli pri delu, če je zemlja težka ilovnata, ker se taka zemlja ob suši zbije in je trda. Če pa je zemlja bolj peščena ali bogata s humusom, jo brez težav obdelujemo tudi, kadar je suha.  Peščena zemlja se po močnem deževju hitro dovolj posuši za obdelavo. Pri težki glinasti zemlji je seveda čisto drugače in včasih je treba počakati z obdelavo več dni po močnem dežju. Pa luna gor ali dol!

 

Tekst:
Jožica Golob-Klančič
univ. dipl. ing. hort.
 
Fotografije:
Mojca Rehar Klančič
univ. dipl. ing. agr.

Vsi prispevki in slike so avtorsko zaščiteni. Če jih želite kjerkoli uporabiti nas prosim kontaktirajte.

 

 

Trajnice Golob - Klancic
vzgoja in prodaja trajnic
Vrtnarstvo: Vitovlje 18, 5261 Šempas, tel.: +386 (0)31 818 010 ali (0)5 307 88 10
elektronska pošta: trajnice@trajnice.com
Domov: http://www.trajnice.com
© Trajnice Golob-Klancic
zadnja sprememba: 8. julij, 2017
Zahtevajte naš brezplacni tiskani cenik-katalog!
Cenik-katalog 2017 pdf